Vrouwen – heerlijk!

Als zwangere kom je terecht in een griezelige wereld. Die van De Vrouw. Ik heb niet enorm veel met vrouwen, ondanks dat ik er zelf eentje ben. Een kerel wil ik mezelf ook niet noemen, maar een meisjemeisje al helemaal niet. Ik zit liever met een pot bier in mijn hand naar een mooie sportwedstrijd te kijken, dan dat ik een high tea met vriendinnen zou moeten doorstaan. Winkelen doe ik alleen als het echt noodzakelijk is (en dan nog zit ik liever bij het pashokje te wachten tot mijn vriend klaar is), van Vijftig tinten grijs heb ik alleen vaag gehoord en de weinige keren dat ik nette laarzen en een rokje draag, verlang ik hevig naar mijn gympen en spijkerbroek. Van de LINDA heb ik nog nooit een letter gelezen, ik ken alleen Ludo van Goede Tijden, Slechte Tijden, cocktails vind ik smerig en ik weet niks over de laatste mode en make-uptrends.

Het is best een vreemde gewaarwording om dan als zwangere ongevraagd geconfronteerd te worden met de Wereld van de Vrouw. Allereerst is daar de verloskundige. Ik besef dat ze redelijk belangrijk is, en dat ze daarom veel vragen stelt en allerhande informatie geeft over voeding en onderzoeken tijdens de zwangerschap. Maar onzin uitkramen, hoort dat ook tot haar takenpakket? “Wat ont-zet-tend heerlijk om je nu zwanger te zien!”, zei ze tijdens mijn eerste bezoek aan haar. Ik moest even nadenken. Ken ik haar? Word ik overvallen door een aanval van acute zwangerschapsdementie? Nee, ik weet toch tamelijk zeker dat ik haar nooit eerder heb gezien. En toch vindt ze het “ontzettend heerlijk” om mij nu zwanger te zien.

Bizar.

En hoezo “heerlijk” trouwens? Wat is er heerlijk aan iemand voor de eerste keer zien? Een echte Argentijnse steak met chimichurri en een goede Malbec is heerlijk, een zwangere vrouw zien niet. Moet deze vrouw mij gaan begeleiden tijdens de bevalling?

“Wat lig je heerlijk te puffen, meid!”

Zo’n beetje mijn complete omgeving is inmiddels op de hoogte van het leven dat zich binnen in mij aan het ontwikkelen is tot een supercool kind, en ik bereid me alvast voor op allerlei goedbedoelde doch ongevraagde adviezen. En clichés die me nu al om de oren vliegen. Altijd uitgesproken door vrouwen.

“Geniet ervan!”, is de meest gebruikte. “Geniet van je zwangerschap!”

Ik heb ’s avonds te weinig energie om te sporten. In plaats daarvan val ik om acht uur op de bank in slaap. Tijdens het avondeten hoop ik bij elke hap vurig dat alles netjes binnen blijft. Ik kan niet meer fatsoenlijk een drol uitpersen. Ik heb om zeven uur ’s ochtends zin in patat met frikadellen. Mijn buik ziet eruit alsof ik vier keer een zesgangenmenu heb verorberd; en voelt als een te ver opgepompte voetbal. Plassen doe ik tegenwoordig vóór het tandenpoetsen, en direct erna, en nog eens als ik vijf minuten in bed lig. ’s Nachts nog drie keer, als het meezit. Ik heb overal op mijn lijf kleine pukkeltjes, mijn huid is droger dan een gemiddelde woestijn, mijn haar is slap en futloos. In plaats van een lekker speciaalbiertje zit ik inmiddels aan de appelsap on the rocks. Ik moet lijdzaam toezien hoe lekkernijen als chorizo, parmaham en roquefort in alle monden behalve de mijne verdwijnen. Ik moet ineens handschoenen aan als ik mijn moestuintje bewerk, wat ik altijd vergeet, en als ik ze dan uiteindelijk tóch netjes heb aangetrokken, krijg ik ineens een pijnlijke steek in mijn zij – wat dan weer bandenpijn schijnt te heten, waarna ik het werk moet staken, zodat ik mijn tomaatjes een langzame dood heb zien sterven. Mijn kat springt onverschrokken op mijn tieten, maar realiseert zich niet dat die dingen aanvoelen als op scherp staande granaten. Van Aziatisch eten draait mijn maag om (wat heel handig is als je op vakantie in Indonesië bent).

Ik moet dus, kortom, genieten van mijn zwangerschap. Tamelijk bizar. Want waarván in vredesnaam??

“Het wordt vanzelf beter”, zeggen diezelfde vrouwen. Ik klamp me er maar aan vast.

13 gedachtes over “Vrouwen – heerlijk!

 1. Bak voor mij maar een heel pak moederkoekjes! Geweldig om te lezen en zo herkenbaar. Heb persoonlijk ook errug genoten van mijn zwangerschap en de bijbehorende toestanden die je zo mooi beschrijft. 🙂

  Like

 2. Geweldige blog Josine! Ik kan me je gevoel zo voorstellen ;).
  Anyway… Jurriaan en ik vinden het ontzettend cool dat jij en Diederik een kindje krijgen! Ik kijk uit naar je volgende blog!
  Groetjes van Rachel

  Like

 3. Haha!! Ten eerste; gefeliciteerd ten tweede; mijn darling, je bent echt grappig. Kan niet stoppen als ik eenmaal ben begonnen met lezen. Meid, wat heerlijk dat je zwanger bent!

  Like

 4. Super cool Josine! Wekelijks de koekjes schrijven en na de bevalling alles samenvoegen tot één geheel! Helemaal top!!

  Like

 5. Heel leuk om te lezen en herkenbaar, al is het voor mij al heel lang geleden. Maar ik kijk uit naar je volgende verhaaltje.

  Like

 6. Hey Josine! Grappig geschreven, een zwangerschap is idd niet alleen maar leuk, maar daar hoor je mensen op verjaardagen niet over… Zelf wilden wij niet weten of we een jongen of een meisje zouden krijgen en dan heeft ook iedereen daar een idee bij; mijn buik hing laag dus een jongen, eerste 3 maanden misselijk, dan zouden we een meisje krijgen, ook allemaal clichés
  Genoten heb ik wel van het getrappel van Sanne in mijn buik en de lieve reacties van mensen, het is toch een bijzondere tijd

  Like

 7. Heerlijk heerlijk heerlijk, wat kan jij toch lekker schrijven ! Ik kijk nu al uit naar meer.. En vergeet niet “te genieten” he 😉 van de zwangerschap
  Liefs trots nichtje

  Like

 8. Met een dikke smile je blog gelezen. Heerlijk dat je niet zo standaard bent! Gefeliciteerd met je zwangerschap (jij ook, Diederik) en geniet ervan 😉

  Like

 9. Geweldig….roept een hoop herinneringen op aan (verplicht) schrijven in een vochtige schimmelige kelder….wat heb ik je (“ik kan niet grappig schrijven”) verhalen gemist. Op naar de volgende!

  Like

 10. hahahahaha t lijkt wel of ik 27 jaar terug in de tijd ga wat lijken wij op elkaar zeg niet te geloven, en wat schrijf je dit weer heerlijk humoristisch op, Mooie manier en leuk voor de kleine als ze een jaar of 30 is terug te lezen, want ik vergeet nooit jouw woorden toen Simone geboren werd, baby s zij leuk tot dat ze gaan praten, geniet ervan xxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s